Miért fontosabb a fotós munkája, mint valaha?

Az okostelefonok és a kedvező áron elérhető fényképezőgépek világában úgy hiszem, hogy most talán fontosabb a szakmánk, mint eddig valaha volt. Ebben a rövid bejegyzésben erről szeretném veletek megosztani pár gondolatomat. Kérdéskörök, amelyeket érinteni fogok:

  • Miért fontos a fotósok munkája, különösképpen a mai világban?
  • Miért érdemes hozzáértő fotóst alkalmazni, és miért nem elég egy “jó” mobiltelefon, amivel megörökítjük az életünk pillanatait/vállalkozásunk promóanyagait, termékeit?

A bejegyzésben beszélni fogok a magáncélú fotózásról, illetve a vállalati fotózásról is. Kezdjünk is hozzá!

A magáncélú fotózásnak 2 “célja” van:

1.) A program maga. A fotózás egy ugyan olyan programnak felel meg, mint amikor elmegyünk moziba, színházba, vagy esetleg például gokartozni. Egy olyan közös program, ahol együtt lehetünk, és jól érezhetjük magunkat a szeretteinkkel. Csupán maga fotózás, mint fizikai program is szerintem egy kimondottan emlékezetes időtöltés, amire később kellemes lesz visszagondolni. (Ezért is tartom célszerűnek a fotóssal a fotózás előtt megismerkedni, hogy biztosan számotokra szimpatikus személyt alkalmazzatok! [Ezen a linken pár gondolatot megtalálsz rólam, ha a személyemre és a motivációmra lennél kiváncsi: https://fedelinadam.com/2019/07/18/hogyan-keszulok-egy-csaladi-fotozasra/%5D)

A 2.) számú célja a fotózásnak pedig nem más, mint maga a fotók létrejötte. Általában mindenki aki fotózásra szánja magát, általában nem a program miatt dönt úgy, hogy részt vesz egy fotózáson, hanem azért, mert szeretne magáról/családjáról pár magas minőségű fényképet készíttetni. Nyilván ez a valós motiváció, az első pont inkább valamiféle plusz.

Jól van, de térjünk végre a lényegre! Magánszemélyként a 90-es években úgy tudtunk csak képeket készíteni, hogy elővettük a fényképezőgépünket, elmentünk a boltba venni hozzá filmet, és miután az összes képet elkészítettük, elvittük előhivatni őket, abban reménykedve, hogy lesz köztük pár használható kép. Ma már ez úgy működik, hogyha szeretnénk egy képet készíteni, csak előkapjuk a mobilunkat, és csinálunk pár fotót. Eszünkbe se jut azon gondolkozni, hogy hogyan lenne érdemes fotózni, el se gondolkodunk azon, hogy van e értelme mindig mindenről fotót készíteni, és hogy valaha megnézzük e őket, és mitőrténik, ha a telefonunkat elveszítjük, és így minden fotónk elvész.

Emiatt is merült fel bennem egy kérdés: 20 év múlva amikor a gyermekünk érettségizik, diplomázik, születésnapját tölti vagy éppen megházasodik, akkor milyen fotókat veszünk majd elő, hogy felelevenítsük az elmúlt 20 évünket? Amikor szeretnénk nosztalgiázni, mert a gyermekünk utolsó éjszakáját tölti a családi fészekbe, akkor előkapjuk a régi mobilos fotókat, és körbeüljük az okostelefont, esetleg az instagramot? Én úgy gondolom, hogy egy nagyon boldogító érzés néhanapján elővenni régi fotókat, és nagy felbontásban, pl. TV-n, vagy kinyomtatott verzióba végig nézni őket, és visszaemlékezni a régi szép emlékekre.

Bár jó fényviszonyok között, és jó szemmel lehet jó képeket készíteni, főleg a modern mobilokkal, és az olcsóbb fényképezőgépekkel, viszont ezek a fotók nyilván nem képesek megközelíteni egy hozzáértő munkájának gyümölcsét. Persze, nem azt mondom, hogy csak a fotós által készített képek a jók, és dobja el mindenki a mobiltelefonját, viszont néha napján, fontos életeseményeket érdemes magas felbontásban, szakértő által lencsevégre kapatni.

Egy másik fontos pont, amit szeretnék kiemelni az nem más, mint az, hogy annyira sok fotó és videó kerül fel facebookra, instagramra, így a szemünk elé is, hogy az ingerküszöbünk teljesen más lett, mint pár évvel ezelőtt volt. Így ha egy mobilos fotót látunk, általában már rá se csodálkozunk, nem is töltünk sok időt azzal, hogy nézzük, és nem is érezzük különlegesnek.

Egy professzionális fotógráfus abban is jó, hogy olyan szemet gyönyörködtető színvilágot, koncepciót hozzon létre, ami évek múlva is tetszeni fog nekünk, és akkor is azt fogjuk mondani: Ez megérte. Egy fényképezőgéppel sokkal szebb képivilágot vagyunk képesek teremteni, arról nem is beszélve, hogy a kép nem lesz torz, és “pixeles”, illetve a jó fotográfus az utómunkához is ért, így a képet ebből a szegmensből is jobb lesz.

Az üzleti fotózásban az emberek ingerküszöbét és igényességét emelném ki. Ahhoz, hogy egy márka, vagy egy cég a termékét könnyebben és eredményesebben promotálja, fel kell hívnia magára a figyelmet. Az interneten rengeteg fotó és videó kerül elénk, így már nem is akad meg a szemünk egy mobilfeltöltésen, vagy egy gyengén komponált fotón. Én személy szerint nem értem azokat a cégeket, akik csak mobilos képekkel hírdetik magukat online. Egy igényes ügyfelet például elbátortalaníthat az, hogyha az interneten rossz minőségű, rosszul menedzselt weboldalat, facebook oldalt lát. Vegyünk pár példát, hogy a gondolatmenetemet jobban ki tudjam fejezni. Egy elegáns, szép helyre szeretném vinni a páromat házassági évfordulónk alkalmából. Melyik étterem mellett teszem le a voksomat? Amelyikről az interneten olyan véleményeket, és képeket találok, amik elnyerik a tetszésemet. Ha egy többszázezer forintos fogászati beavatkozásra van szükségem, akkor melyik céget választom? Azt, amelyik a weben elnyeri a szimpátiámat…nyilván elég amatőrnek tűnne egy olyan cég, ahol a weben egy épkézláb fényképet nem látnék a beltérről, a személyzetről. Én személy szerint amikor egy szolgáltatást vennék igénybe, minden alkalommal lecsekkolom a facebook oldalát a cégnek/vállalkozónak, és az alapján hozok döntést, nyilvám más befolyásoló tényezők is közrejátszanak, mint pl. a pénz, a megközelíthetőség, stb., viszont sok ügyfelet befolyásol az igényes online megjelenés, köztük engem is.

Mivel napról napra egyre többen a neten informálódnak, így egyre fontosabb, hogy a neten való megjelenésünkkel megnyerjük az ügyfelünket. Én agglomerációs lakos, ha pl. Budapesten szeretnék egy játszóházba menni, vagy étterembe, vagy egy kávézóba, első dolgom az interneten keresgélni, mert nem ismerem a helyeket, mivel nem Budapesti vagyok. Bár nem hinném, hogy sokat kell bárkit is győzködnöm…ezt már szinte mindenki hasonlóan csinálja… 🙂 Remélem sikerült átadnom a gondolataimat, és eszedbe jutok, ha fotózáson gondolkoznál. Vedd fel velem bizalommal a kapcsolatot, biztos, hogy tudnánk együttműködni! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com