Mobil fotózási tippek 1. rész

Szia! elsősorban köszönöm, hogy kiváncsi vagy a véleményemre, és tudásomra. Ebben a rövid bejegyzésben azonnal használható, egyszerű tippeket fogok átnyújtani, hogy fotós nélkül is jó képeket készíthess akár gyermekedről, párodról vagy barátodról a mobiltelefonod segítségével. A legelején fontos lesz tisztázni a fényképezőgépek és a mobiltelefonok közötti különbséget, hogy ennek tudatában átlásd a korlátokat, lehetőségeket.

Mik a főbb különbségek egy fényképezőgép (modern, új típúsú fényképezőgépre kell jelen esetben asszociálni) és egy mobiltelefon között? Valójában a mobiltelefonok több funkcióval rendelkező digitális fényképezőgépek. Ugyanúgy rendelkeznek objektívvel és szenzorral. A különbség valójában csupán annyi, hogy a mobiltelefonok nem főként fényképezésre használandó tárgyak, hanem minden másra is, a mai világban egy zsebszámítógéphez tudnám személy szerint hasonlítani. A mi szempontunkból itt csupán annyit kell megjegyeznünk, hogy egy fényképezőgép a mobiltelefon is.

Egy okos fotós tudja a felszerelése gyengéit és erősségeit, és ennek ismeretével dolgozik. Ha mobiltelefonunk van csak, vagy pedig egy olcsóbb fényképezőgépünk, akkor tanuljuk meg, hogy milyen szituációkban, helyzetekben tudunk jó képeket készíteni, és ennek ismeretével dolgozzunk.

A legelső fontos tudnivaló az, hogy ideális fényviszonyokat használjunk. Ez valójában pofonegyszerű. Minél világosabb van, annál több fénnyel dolgozunk, és annál kevesebb zaj lesz a képünkön. A legideálisabb helyzet pedig a napkelte körüli időszak, és a naplemente előtti 1 óra. Ezeket hívják a fotógráfiában aranyórának. A legtöbb igazán gyönyörű fotó az ilyenkor készül, mert a nap fénye még kellően erős ahhoz, hogy a fényképezőgépek/mobilok elegendő fényhez jussanak, viszont:

1.) Nem “égeti ki” a modell szemét a nap = nem hunyorog a modell;

2.) Nem lesz annyira sok a napból eredő fény, hogy az árnyékos területek túl sötétek legyenek. Nagyon durvának hat a déli 12 órás napsütésben egy fotó, mert a napsütötte részeken nagyon világos, az árnyékos helyeken pedig nagyon sötét van.

Pro tipp: Felhős időben, árnyékban, ablaknál (nem betűző napnál) készítsünk portrékat, lehetőleg úgy, hogy a fény törjön az arcon, tehát a modell félig oldalt álljon az ablaknak.

Rengeteg ember úgy készíti a fotót, hogy csak tetszik neki valami, és lefotózzal. A legnagyobb ereje a mobiltelefonoknak (és a MILC fényképezőgépeknek – nem véletlen, hogy én is ezt használom) az, hogy LÁTOD a fényképet, ami el fog készülni. Tehát szánj egy picit a kép megtervezésére, átgondolására. Ha nincs időd, mert egy pillanatot szeretnél elkapni, (ha van akkor is jó tipp következik) akkor csak 1 dolgot jegyezz meg: ne döntsd a mobiltelefonodat meg, hanem vízszintbe a modelleddel kerülj le, és egyenesen tartsd a kamerát. Ne ferdén fotózz, és ne fentről/lentről, hanem SZEMBŐL készítsd el a fotódat. Főleg, hogy a mobiltelefonokban található lencsék egyik nagy hátránya pont a minőség, így a képek torzulnak, és minél ferdébben tartod a mobiltelefonodat, annál torzabb lesz a fotó: a közelebbi elemek nagyobbak, a távolabbiak pedig kisebbek lesznek. (ez amúgy a vízszintes esetekben is előfordulhat – viszont nem annyira érezhetően.)

Pro tipp: Képzeld el azt, hogy a kamera a szemed, és szemtől szembe álljatok a modellel.

A mobiltelefonok fókusztávolsága (látószög) általában fix. Ez azt jelenti, hogy egy fix látószöget használnak, és ha beleközelítesz a képbe, akkor nem az objektíved zoomol, hanem te belenagyítasz a fotóba, így a kép minősége durván roncsolódhat. Az átlag, leggyakoribb az a 28 mm körüli látószög. Ez a látószög egy “nagylátószög”. Nem kimondottan portréra használják, de nem is tájfotózásra, hanem inkább olyan, ami mindenre jó, így semmiben sem tökéletes, valójában arra tökéletes, hogy minden fontos pillanatot meg tudjuk vele örökíteni saját magunk számára. Mi fotósok 50mm és 105 mm között szoktunk általában portrékat készíteni. Ez azért fontos, mert minden fókusztávolság más-más tulajdonsággal bír. A portréhoz minimum 50 mm-es gyújtótávolságot javaslok, de a közeli arcportrénál még mindig sajnos túl rövid, mert az arcot eltorzítja. Na most képzeld el, hogy ha az 50 mm torzítja az arcot, akkor a mobiltelefon amúgy is gyengébb minőségű, 28 mm-es gyújtótávolságú lencse mennyire torzítja el a kisfiad arcát? Sajnos emiatt én nem javaslom, hogy túl közelről készíts fotót.

Én 85 mm-t használok arc portréhoz, és 50 mm-t félalakos fotózáshoz. Viszont nagyon sok ismert fotós használ 20-24-28-35 mm-es gyújtótávolságot portréhoz, viszont ott tudják, hogy nem szabad túlságosan közel menni a kiszemelt modellhez, mert akkor torz lesz a modell, és a kép nem lesz kellemes néznivaló.

Pro tipp: Ne mássz bele a modelledbe, hanem lépj egyet hátra, és onnan készítsd el a fotót. Kivéve, ha ez a célod.

Mutatok példákat az én általam használt gyújtótávolságokról.

24 mm (kb. mobiltelefonokkal azonos):

Lázi és Bence

50 mm (a leggyakrabban használt portré gyújtótávolság):

85 mm pedig az én kedvencem:

Utolsó tippem mára: Ügyelj arra, hogy mi van a háttérben. Nyilván sokszor elkerülhetetlen, hogy valami nem odaillő kerüljön a háttérbe, viszont ha van időd és lehetőséged, akkor a zavaró, nem odavaló elemeket tedd arrébb. Ha nem mozgatható tárgyról beszélünk, akkor próbáld meg úgy komponálni a képet (pl. oldalra lépsz, vagy megkéred a modelledet, hogy menjen picit balra/jobbra), hogy ne legyen semmilyen elem sem túlságosan zavaró a fotón. Leggyakoribb hibák, hogy egy fa/oszlop pont a modell “fejéből” mászik ki, ami nagyon durván roncsolja a kép vizuális minőségét. Ha csak egy picit tudatosabban készíted a képeidet, már sokkal jobb eredményeket érhetsz el! Remélem sikerült némi segítséget nyújtanom. Hálás lennék, ha esetleg visszajelzés formájában véleményt formálnál a bejegyzésemről, és megírnád, hogy miben tudnék még plusz tanácsot adni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com