Mobil fotózási tippek 1. rész

Szia! elsősorban köszönöm, hogy kiváncsi vagy a véleményemre, és tudásomra. Ebben a rövid bejegyzésben azonnal használható, egyszerű tippeket fogok átnyújtani, hogy fotós nélkül is jó képeket készíthess akár gyermekedről, párodról vagy barátodról a mobiltelefonod segítségével. A legelején fontos lesz tisztázni a fényképezőgépek és a mobiltelefonok közötti különbséget, hogy ennek tudatában átlásd a korlátokat, lehetőségeket.

Mik a főbb különbségek egy fényképezőgép (modern, új típúsú fényképezőgépre kell jelen esetben asszociálni) és egy mobiltelefon között? Valójában a mobiltelefonok több funkcióval rendelkező digitális fényképezőgépek. Ugyanúgy rendelkeznek objektívvel és szenzorral. A különbség valójában csupán annyi, hogy a mobiltelefonok nem főként fényképezésre használandó tárgyak, hanem minden másra is, a mai világban egy zsebszámítógéphez tudnám személy szerint hasonlítani. A mi szempontunkból itt csupán annyit kell megjegyeznünk, hogy egy fényképezőgép a mobiltelefon is.

Egy okos fotós tudja a felszerelése gyengéit és erősségeit, és ennek ismeretével dolgozik. Ha mobiltelefonunk van csak, vagy pedig egy olcsóbb fényképezőgépünk, akkor tanuljuk meg, hogy milyen szituációkban, helyzetekben tudunk jó képeket készíteni, és ennek ismeretével dolgozzunk.

A legelső fontos tudnivaló az, hogy ideális fényviszonyokat használjunk. Ez valójában pofonegyszerű. Minél világosabb van, annál több fénnyel dolgozunk, és annál kevesebb zaj lesz a képünkön. A legideálisabb helyzet pedig a napkelte körüli időszak, és a naplemente előtti 1 óra. Ezeket hívják a fotógráfiában aranyórának. A legtöbb igazán gyönyörű fotó az ilyenkor készül, mert a nap fénye még kellően erős ahhoz, hogy a fényképezőgépek/mobilok elegendő fényhez jussanak, viszont:

1.) Nem “égeti ki” a modell szemét a nap = nem hunyorog a modell;

2.) Nem lesz annyira sok a napból eredő fény, hogy az árnyékos területek túl sötétek legyenek. Nagyon durvának hat a déli 12 órás napsütésben egy fotó, mert a napsütötte részeken nagyon világos, az árnyékos helyeken pedig nagyon sötét van.

Pro tipp: Felhős időben, árnyékban, ablaknál (nem betűző napnál) készítsünk portrékat, lehetőleg úgy, hogy a fény törjön az arcon, tehát a modell félig oldalt álljon az ablaknak.

Rengeteg ember úgy készíti a fotót, hogy csak tetszik neki valami, és lefotózzal. A legnagyobb ereje a mobiltelefonoknak (és a MILC fényképezőgépeknek – nem véletlen, hogy én is ezt használom) az, hogy LÁTOD a fényképet, ami el fog készülni. Tehát szánj egy picit a kép megtervezésére, átgondolására. Ha nincs időd, mert egy pillanatot szeretnél elkapni, (ha van akkor is jó tipp következik) akkor csak 1 dolgot jegyezz meg: ne döntsd a mobiltelefonodat meg, hanem vízszintbe a modelleddel kerülj le, és egyenesen tartsd a kamerát. Ne ferdén fotózz, és ne fentről/lentről, hanem SZEMBŐL készítsd el a fotódat. Főleg, hogy a mobiltelefonokban található lencsék egyik nagy hátránya pont a minőség, így a képek torzulnak, és minél ferdébben tartod a mobiltelefonodat, annál torzabb lesz a fotó: a közelebbi elemek nagyobbak, a távolabbiak pedig kisebbek lesznek. (ez amúgy a vízszintes esetekben is előfordulhat – viszont nem annyira érezhetően.)

Pro tipp: Képzeld el azt, hogy a kamera a szemed, és szemtől szembe álljatok a modellel.

A mobiltelefonok fókusztávolsága (látószög) általában fix. Ez azt jelenti, hogy egy fix látószöget használnak, és ha beleközelítesz a képbe, akkor nem az objektíved zoomol, hanem te belenagyítasz a fotóba, így a kép minősége durván roncsolódhat. Az átlag, leggyakoribb az a 28 mm körüli látószög. Ez a látószög egy “nagylátószög”. Nem kimondottan portréra használják, de nem is tájfotózásra, hanem inkább olyan, ami mindenre jó, így semmiben sem tökéletes, valójában arra tökéletes, hogy minden fontos pillanatot meg tudjuk vele örökíteni saját magunk számára. Mi fotósok 50mm és 105 mm között szoktunk általában portrékat készíteni. Ez azért fontos, mert minden fókusztávolság más-más tulajdonsággal bír. A portréhoz minimum 50 mm-es gyújtótávolságot javaslok, de a közeli arcportrénál még mindig sajnos túl rövid, mert az arcot eltorzítja. Na most képzeld el, hogy ha az 50 mm torzítja az arcot, akkor a mobiltelefon amúgy is gyengébb minőségű, 28 mm-es gyújtótávolságú lencse mennyire torzítja el a kisfiad arcát? Sajnos emiatt én nem javaslom, hogy túl közelről készíts fotót.

Én 85 mm-t használok arc portréhoz, és 50 mm-t félalakos fotózáshoz. Viszont nagyon sok ismert fotós használ 20-24-28-35 mm-es gyújtótávolságot portréhoz, viszont ott tudják, hogy nem szabad túlságosan közel menni a kiszemelt modellhez, mert akkor torz lesz a modell, és a kép nem lesz kellemes néznivaló.

Pro tipp: Ne mássz bele a modelledbe, hanem lépj egyet hátra, és onnan készítsd el a fotót. Kivéve, ha ez a célod.

Mutatok példákat az én általam használt gyújtótávolságokról.

24 mm (kb. mobiltelefonokkal azonos):

Lázi és Bence

50 mm (a leggyakrabban használt portré gyújtótávolság):

85 mm pedig az én kedvencem:

Utolsó tippem mára: Ügyelj arra, hogy mi van a háttérben. Nyilván sokszor elkerülhetetlen, hogy valami nem odaillő kerüljön a háttérbe, viszont ha van időd és lehetőséged, akkor a zavaró, nem odavaló elemeket tedd arrébb. Ha nem mozgatható tárgyról beszélünk, akkor próbáld meg úgy komponálni a képet (pl. oldalra lépsz, vagy megkéred a modelledet, hogy menjen picit balra/jobbra), hogy ne legyen semmilyen elem sem túlságosan zavaró a fotón. Leggyakoribb hibák, hogy egy fa/oszlop pont a modell “fejéből” mászik ki, ami nagyon durván roncsolja a kép vizuális minőségét. Ha csak egy picit tudatosabban készíted a képeidet, már sokkal jobb eredményeket érhetsz el! Remélem sikerült némi segítséget nyújtanom. Hálás lennék, ha esetleg visszajelzés formájában véleményt formálnál a bejegyzésemről, és megírnád, hogy miben tudnék még plusz tanácsot adni!

Miért fontosabb a fotós munkája, mint valaha?

Az okostelefonok és a kedvező áron elérhető fényképezőgépek világában úgy hiszem, hogy most talán fontosabb a szakmánk, mint eddig valaha volt. Ebben a rövid bejegyzésben erről szeretném veletek megosztani pár gondolatomat. Kérdéskörök, amelyeket érinteni fogok:

  • Miért fontos a fotósok munkája, különösképpen a mai világban?
  • Miért érdemes hozzáértő fotóst alkalmazni, és miért nem elég egy “jó” mobiltelefon, amivel megörökítjük az életünk pillanatait/vállalkozásunk promóanyagait, termékeit?

A bejegyzésben beszélni fogok a magáncélú fotózásról, illetve a vállalati fotózásról is. Kezdjünk is hozzá!

A magáncélú fotózásnak 2 “célja” van:

1.) A program maga. A fotózás egy ugyan olyan programnak felel meg, mint amikor elmegyünk moziba, színházba, vagy esetleg például gokartozni. Egy olyan közös program, ahol együtt lehetünk, és jól érezhetjük magunkat a szeretteinkkel. Csupán maga fotózás, mint fizikai program is szerintem egy kimondottan emlékezetes időtöltés, amire később kellemes lesz visszagondolni. (Ezért is tartom célszerűnek a fotóssal a fotózás előtt megismerkedni, hogy biztosan számotokra szimpatikus személyt alkalmazzatok! [Ezen a linken pár gondolatot megtalálsz rólam, ha a személyemre és a motivációmra lennél kiváncsi: https://fedelinadam.com/2019/07/18/hogyan-keszulok-egy-csaladi-fotozasra/%5D)

A 2.) számú célja a fotózásnak pedig nem más, mint maga a fotók létrejötte. Általában mindenki aki fotózásra szánja magát, általában nem a program miatt dönt úgy, hogy részt vesz egy fotózáson, hanem azért, mert szeretne magáról/családjáról pár magas minőségű fényképet készíttetni. Nyilván ez a valós motiváció, az első pont inkább valamiféle plusz.

Jól van, de térjünk végre a lényegre! Magánszemélyként a 90-es években úgy tudtunk csak képeket készíteni, hogy elővettük a fényképezőgépünket, elmentünk a boltba venni hozzá filmet, és miután az összes képet elkészítettük, elvittük előhivatni őket, abban reménykedve, hogy lesz köztük pár használható kép. Ma már ez úgy működik, hogyha szeretnénk egy képet készíteni, csak előkapjuk a mobilunkat, és csinálunk pár fotót. Eszünkbe se jut azon gondolkozni, hogy hogyan lenne érdemes fotózni, el se gondolkodunk azon, hogy van e értelme mindig mindenről fotót készíteni, és hogy valaha megnézzük e őket, és mitőrténik, ha a telefonunkat elveszítjük, és így minden fotónk elvész.

Emiatt is merült fel bennem egy kérdés: 20 év múlva amikor a gyermekünk érettségizik, diplomázik, születésnapját tölti vagy éppen megházasodik, akkor milyen fotókat veszünk majd elő, hogy felelevenítsük az elmúlt 20 évünket? Amikor szeretnénk nosztalgiázni, mert a gyermekünk utolsó éjszakáját tölti a családi fészekbe, akkor előkapjuk a régi mobilos fotókat, és körbeüljük az okostelefont, esetleg az instagramot? Én úgy gondolom, hogy egy nagyon boldogító érzés néhanapján elővenni régi fotókat, és nagy felbontásban, pl. TV-n, vagy kinyomtatott verzióba végig nézni őket, és visszaemlékezni a régi szép emlékekre.

Bár jó fényviszonyok között, és jó szemmel lehet jó képeket készíteni, főleg a modern mobilokkal, és az olcsóbb fényképezőgépekkel, viszont ezek a fotók nyilván nem képesek megközelíteni egy hozzáértő munkájának gyümölcsét. Persze, nem azt mondom, hogy csak a fotós által készített képek a jók, és dobja el mindenki a mobiltelefonját, viszont néha napján, fontos életeseményeket érdemes magas felbontásban, szakértő által lencsevégre kapatni.

Egy másik fontos pont, amit szeretnék kiemelni az nem más, mint az, hogy annyira sok fotó és videó kerül fel facebookra, instagramra, így a szemünk elé is, hogy az ingerküszöbünk teljesen más lett, mint pár évvel ezelőtt volt. Így ha egy mobilos fotót látunk, általában már rá se csodálkozunk, nem is töltünk sok időt azzal, hogy nézzük, és nem is érezzük különlegesnek.

Egy professzionális fotógráfus abban is jó, hogy olyan szemet gyönyörködtető színvilágot, koncepciót hozzon létre, ami évek múlva is tetszeni fog nekünk, és akkor is azt fogjuk mondani: Ez megérte. Egy fényképezőgéppel sokkal szebb képivilágot vagyunk képesek teremteni, arról nem is beszélve, hogy a kép nem lesz torz, és “pixeles”, illetve a jó fotográfus az utómunkához is ért, így a képet ebből a szegmensből is jobb lesz.

Az üzleti fotózásban az emberek ingerküszöbét és igényességét emelném ki. Ahhoz, hogy egy márka, vagy egy cég a termékét könnyebben és eredményesebben promotálja, fel kell hívnia magára a figyelmet. Az interneten rengeteg fotó és videó kerül elénk, így már nem is akad meg a szemünk egy mobilfeltöltésen, vagy egy gyengén komponált fotón. Én személy szerint nem értem azokat a cégeket, akik csak mobilos képekkel hírdetik magukat online. Egy igényes ügyfelet például elbátortalaníthat az, hogyha az interneten rossz minőségű, rosszul menedzselt weboldalat, facebook oldalt lát. Vegyünk pár példát, hogy a gondolatmenetemet jobban ki tudjam fejezni. Egy elegáns, szép helyre szeretném vinni a páromat házassági évfordulónk alkalmából. Melyik étterem mellett teszem le a voksomat? Amelyikről az interneten olyan véleményeket, és képeket találok, amik elnyerik a tetszésemet. Ha egy többszázezer forintos fogászati beavatkozásra van szükségem, akkor melyik céget választom? Azt, amelyik a weben elnyeri a szimpátiámat…nyilván elég amatőrnek tűnne egy olyan cég, ahol a weben egy épkézláb fényképet nem látnék a beltérről, a személyzetről. Én személy szerint amikor egy szolgáltatást vennék igénybe, minden alkalommal lecsekkolom a facebook oldalát a cégnek/vállalkozónak, és az alapján hozok döntést, nyilvám más befolyásoló tényezők is közrejátszanak, mint pl. a pénz, a megközelíthetőség, stb., viszont sok ügyfelet befolyásol az igényes online megjelenés, köztük engem is.

Mivel napról napra egyre többen a neten informálódnak, így egyre fontosabb, hogy a neten való megjelenésünkkel megnyerjük az ügyfelünket. Én agglomerációs lakos, ha pl. Budapesten szeretnék egy játszóházba menni, vagy étterembe, vagy egy kávézóba, első dolgom az interneten keresgélni, mert nem ismerem a helyeket, mivel nem Budapesti vagyok. Bár nem hinném, hogy sokat kell bárkit is győzködnöm…ezt már szinte mindenki hasonlóan csinálja… 🙂 Remélem sikerült átadnom a gondolataimat, és eszedbe jutok, ha fotózáson gondolkoznál. Vedd fel velem bizalommal a kapcsolatot, biztos, hogy tudnánk együttműködni! 😉

Cégeknek – Miért érdemes fotóst alkamaznod a vállalkozásod fellendítéséhez?

Ebben a rövid bejegyzésben személyes tapasztalatot is megosztok veled, mivel saját családi vállalkozásunk fotósa is vagyok. Vagyis mind a két szempontból rendelkezem kellő tapasztalattal ahhoz, hogy elmondjam: elengedhetetlenül fontos egy fotós alkalmazása, amennyiben online is promotálod cégedet, vállalkozásodat.

Kezdjük a legelejénél. A mai világban az emberek a social médián (Facebook, instagram, stb.), és weboldalakon keresztül jutnak szinte minden információhoz termékekről, szolgáltatásokról. Így a vállalatok nagyon nagy számban ezeken a platformokon is hírdetik magukat. Például, mi lenne a véleményed arról a ruhaboltról, amelyiket nem találod meg az interneten? Nyilván vannak ilyen pici vállalkozások, de a profitjuk jóval kisebb versenytársaikéval szemben, és sok leendő ügyfelet el is veszítenek azzal, hogy csupán offline üzletek.

Oké, hogy online vagy, de van eredménye? A social média és az online világ egyik “árnyoldala” az, hogy mindenki fent van, és mindenki akar profitálni is belőle. A sok eléréssel sok emberhez eljuthatsz, viszont fotó/videó nélkül nagyon alacsony azoknak a száma, akik megtekintik a posztot. A mobilos fotó, vagy a gyengék elkészített képek sajnos szintén elég alacsony sikerrátával rendelkezhetnek. Ennek a legföbb oka nagyon egyszerű. Az emberek ingerküszöbe egyre magasabb. Ma már nem tartunk egy sima mezei fotót annyira feltünőnek, mert rengeteg szebbnél szebb képet látunk. Egy koncepció nélküli fotó, nem vált ki kellő érzelmet, emóciót a felhasználókból, és emiatt “tovább görgetnek” szinte azonnal.

A fotósodat átkarolva egy közös tervet lehet létrehozni, hogy az ügyfelek erősebb ingert kapjanak a terméked/szolgáltatásodhoz. Egy jó fotó nem elég, hogy kiemeli a terméket/szolgáltatást, de még motivál is arra, hogy tetszen nekünk az amit látunk. Illetve a szemünk szereti, ha vizuálisan izgatják. Ez tudom furcsán hangzik, viszont valóban így van. A hollywoodi filmekben is nem feltétlenül a történet az, ami megfog minket, hanem a díszlet, a színek, a hanghatások, stb. Nem véletlenül vannak a filmek alatt zenék, melyeket ha meghallunk, azonnal egy adott film jut eszünkbe.

Így egy jól megtervezett fotó, kombinálva egy jó koncepcióval remek eredményt hozhat. Nekem például az a tapasztalatom, hogy amióta jobb fotókat osztunk meg az ügyfeleinkkel, az ügyfelek nagyobb bizalmat adnak nekünk, és az eladásaink száma is nő. A Facebook oldalunkon egy poszt elérése sokkal, kb 2-3x több, mint egy sima mobilos fotó pl. egy étkezőszékről. Mi például tablettel és laptoppal megyünk tárgyalásokra, ahol székeket és bútorokat propagálunk, és rengeteg visszajelzést kapunk, hogy milyen gyönyörűek a termékeink, és érezhetően egy nagyon profi, komoly cégként tekintenek ránk.

Ez csak pár fotó, amiket készítettem az elmúlt időben a saját cégünknek. Szerintem sokkal meggyőzőbb egy ilyen fotósorozat, mintha egy 200 kb-os katalógus fotót mutatnék az ügyfélnek, hogy döntsön az termékről. Főleg, ha 400 db. rakásolható bankett székről beszélünk, vagy egy 3 milliós iroda berendezésről…

2020tól esküvők!

Az esküvőfotózás az egyik legkomplexebb feladat egy fotós számára. Pontosabban egy ilyen fontos esemény megörökítése sok feladat és kihívás elé állíthatja a fotógráfust, és a felszerelését. Éppen emiatt ezidáig hezitáltam az eféle rendezvények megörökítésében.

Miért olyan különleges és bonyolult feladat egy esküvő fotózása? A válasz egy picit komplex, viszont megpróbálom érthetően leírni pár mondatban. Egy egész napos rendezvényről van szó, ahol a fényviszonyok, a helyszín, és a program is folyamatosan változik. A fotógráfusnak értenie kell a beállított kreatív fotózáshoz és pózoltatáshoz, jól kell tudnia helyezkedni a ceremónián, a vacsorán és a bulin is. Arról nem is beszélve, hogy képesnek kell lennie elkapni a fontos pillanatokat, amik soha többé nem ismétlődnek meg! (Ehhez pedig olyan gépre van szükség, ami nem 3mp-ig keresi a fókuszt, hanem azonnal megtalálja! 🙂 ) A kreatív fotózáshoz és portrékhoz célszerű portré objektívet használni, míg a rendezvény többi részén másféle lencsékre is szükség lehet, és van is. A fények változása miatt fontos a fényerős objektív( ami azt jelenti, hogy egy adott idő alatt több fényt enged át a lencse, így a kép éles tud maradni, alacsony lesz a zaj szint (ISO), viszont ezek az “üvegek” fix gyújtótávolságúak (nem tudnak zoomolni), emiatt több darabos készlettel kell rendelkezni, hogy többféle szögből, és távolságból készíthessünk képeket. A felszerelésünknek bírnia kell a strapát minden körülmény között, vagyis: sötétbe, égető napba, mozgás közben. A gép nem krepálhat be, vagy ha mégis, kell, hogy legyen nálunk egy pót gép is. A gépekhez szükséges több akkumulátorral is rendelkezni, mivel nagyon sok kép készül, és nem állhatunk meg a munkával, mert töltőre kell tenni a gépünket.


Emiatt a pár sor miatt is tisztelem a professzionális fotós kollégákat, mert tudom, hogy milyen munka áll egy esküvő lebonyolításában. Az utómunkáról és az anyagok tárolásáról pedig nem is beszéltem, pedig az is egy sarkalatos pont, mivel egy nagyon komoly felszerelésre és tudásra van szükség az esküvő utáni napokban.

Így az elmúlt időszakban azon voltam, hogy a tudásomat és a felszerelésemet eljuttassam arra a szintre, hogy vállalhassak egésznapos esküvőfotózásokat is. Szerencsére a felkérések is megérkeztek, így a 2020as évet minimum 4 esküvővel zárhatom majd le! Ez egy veterán esküvőfotósnak nem annyira nagy mennyiség, viszont a Covid-19nek köszönhetően ez is egy szép szám. A 2021-es szezonra pedig még nagyobb esküvői érdeklődésre számítok. Remélem neked is elnyertem a bizalmadat, hogy esetleg ajánlatot kérjél tőlem a nagy napod megörökítéséhez. Ha még szükséged van némi inspirációra és bizonyításra, kérlek tekintsd meg a referencia munkáimat, látogasd meg a facebook oldalamat, vagy vedd fel velem a kapcsolatot (+3630/370-4370 – fedelinadam@gmail.com)

Ha meg nagyon szimpatikus vagyok, akkor még egy LIKE-ot is nyomhatsz a facebook oldalamon! Köszönöm előre is!

A CIKK BŐVÜL

Miért, és hogyan kezdtem el fotózni….

Mindig is szerettem kreatív munkákat végezni, és mindig csodáltam azokat a dolgokat, amelyek különlegeset, és valami szépet tartalmaztak. Gyerekkoromban valami okból kifolyólag elkezdett érdekelni a fotózás( hogy miért és mi vett erre rá, azt máig nem tudom). Karácsonyra kaptam egy bridge fényképezőgépet (nagyon egyszerű Fujifilm finepix kamera), amit mindenhova magammal cipeltem. Egész egyszerűen tetszett az, hogy fényképezhettem.

Sajnos ezt a hobbimat lecserélte a bulizás és a számítógépes játékok világa, így egészen 26 éves koromig nem is foglalkoztam fényképezéssel. Najó, a mobilomon azért nyomkodtam a gombokat, de hát az ugye nem ugyan az.

Végül a magánéletem és a munkám miatt ismét fényképezőgépet ragadtam, termék fotózást és családi fotózást szerettem volna végezni. A munkámban szükség volt jó minőségű termék fotókra, hogy online felületeket könyebben propagálhassam cégünk termékeit, referencia munkáit (irodabútor). A magánéletemben pedig a várandós feleségemről szerettem volna olyan fotókat készíteni, melyeket évek múlva is örömmel nézhetek vissza (meg természetesen a kisfaimról is). Ez a hobbi olyan szinten kezdett el a függőségemmé válni, hogy végül hivatásommá alakult át.

Az első “komolyabb”(vagyis tükörreflexes) fényképezőgépem egy Nikon D3300-as volt alap objektívvel, viszont 2-3 hónap úgy éreztem, hogy valahogyan jobb fotókat is képes lennék elkészíteni, viszont nem tudtam, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy a tudásom és a képeim jobbá váljanak. Olyan éhessé váltam a tudásra, hogy folyamatosan fejlesztettem magam, fotósokkal beszélgettem, youtube-on videókat néztem, könyveket bújtam. Rájöttem, hogy bár nem az eszköztől válunk profivá, mégis nagyban hozzájárul a sikerünkhöz. Megvettem az első komolyabb objektívemet (50 mm-es portré objektív), ezzel pedig még anno ingyen, de fotózásokat vállaltam.

Végül egy barátomról készítettem üzleti fotókat (ingyen). Annyi pozitív visszajelzést kaptam idegenektől, hogy elkezdtem hinni magamban és a tudásomban. Pár nappal a fotók napvilágra kerülése után kaptam is egy telefonhívást, hogy “profi fotóst keresnek”, vállalom e egy üzleti portfolió elkészítését. Kicsit izgultam, de rábólintottam (hát nem a “profi” jelző jutott volna eszembe akkor még magamról 🙂 ). Az első üzleti fotózásom után mégis beindult a gépezet, és csak jöttek és jöttek a felkérések, ajánlások.

Fontosnak éreztem, hogy ne “csapjam be” az ügyfeleimet, így beszereztem egy profibb gépet, és elkezdtem a munkáimból és a félretett pénzemből egyre jobb felszereléseket vásárolni. Addig jutottam, hogy a felkérések szinte rendszeresé váltak, annak ellenére, hogy még semmilyen platformon nem propagáltam magamat. Már-már nyomásnak éreztem, hogy készítsek olyan platformokat, ahol meg tudják nézni a referenciamunkáimat leendő ügyfeleim, így először egy facebook oldalt, utána pedig ezt a honlapot hoztam létre.

Szerencsémre már számos rendszeres felkérésem van, illetve kollégák általi megbizatásaim is rendszeresek. A célom az, hogy folyamatosan jobbá és jobbá váljak, valamint, hogy a szakmán belül ismertté váljon a nevem.

Valahogyan így cseppentem bele a fotózásba, és nagyon örülök is neki, mivel hihetetlenül élvezem. Előfordulhat, hogy közhelyesnek hangzik, de valóban az-az igazság, hogy a pénz csupán másodrangú tényező, egyszerűen létre akarok hozni valami szépet, valami maradandót a képeimen keresztül. Remélem idővel téged is ügyfeleim között tarthatlak nyilván akár egy családi fotózáson, kismama fotózáson, vagy esetleg egy rendezvény fotózáson!

Miért engem válassz fotósodnak?

Számomra a fotózás egy olyan műfaj, ahol nem csupán egy “terméket” adhatok az ügyfeleimnek, hanem egy életre szóló emléket és élményt. Nekem egy fotózás legyen az akár családi fotózás, vagy kismama fotózás egy teljesen új kihívás, ahol jobbá szeretnék válni a korábbi önmagamnál. Minden egyes alkalommal amikor felkérést kapok egy fotózásra, mérhetetlenül lelkesen állok a “kihívás” elé, és minden tudásomat felhasználva végzem a munkámat.

Minden fotózást már napokkal korábban “elkezdek”. Az ügyfelemmel a fotózást megelőzően beszélünk személyesen vagy telefonon, hogy milyen képeket szeretne, és van e valami saját elképzelése, milyen stílus tetszik neki, mire szeretné, ha figyelmet fordítanék. Ilyenkor akár interneten látott képeket is szívesen fogadok, vagy inspiratív gyűjteményeket. Mivel fontosnak érzem az inspirációt, így jó magam is minden nap időt szánok arra, hogy számomra inspiráló, tanító anyagokat/fotókat nézegessek. Az a célom, hogy 100%-osan meglegyen velem elégedve az ügyfelem, és visszatérő vendégemmé váljon. Ez a legfontosabb számomra! Például egy baba fotózást nem magamnak készítek, hanem NEKED, NEKTEK, ezért az a fontos, hogy számotokra legyen tökéletes a fotósorozat, én nyilván a saját stílusjegyemet beleteszem, ettől lesz egyedi, viszont nem saját célra készítem a képeket.

Egy kismama fotózáson, vagy egy családi fotózáson csak akkor készülhetnek tökéletes képek (amelyekkel te és ti is meglesztek elégedve), ha őszinte örömöt és érzelmeket képesek átadni a fotók. Ez akkor történhet csak meg, amikor teljesen laza és jó hangulatú a program. Ezért én szándékosan a legjobb formámat viszem magammal, hogy hamar levetkőzhessétek a gátlásaitokat, és görcsmentesen élvezhessétek a fotózás örömeit.

Kismama fotózás studióba

A felszerelésem kialakításában is azt tartottam fontosnak, hogy emberek, családok fotózásához legyen tökéletes. Fontosnak éreztem, hogy valódi portrékra használatos eszközeim legyenek, hogy a picinyke részleteket, a mosolyt, a boldog tekintetet, és minden egyéb apró részletet is lencsevégre kaphassak a legmagasabb minőségben, és ne maradjak le fontos momentumokról. A fotós felszerelésemet folyamatosan frissítem, és mindig az aktuális technológiát használom.

Az ELTE-n végeztem Andragógiát, egész életemben érdekelt a személyiségfejlődés, a kommunikáció és az emberi bánásmód, így rengeteg időt és pénzt fordítottam tanfolyamokra, képzésekre ezeken a területeken is. Mindig is szociálisan érzékeny, nyitott és becsületes voltam. Így amikor felveszed velem a kapcsolatot, és megbeszélünk valamit, akkor tartani fogom a szavamat. Úgy gondolom, hogy amiatt is többnyire ajánlásokon keresztül vannak felkéréseim, mert az ügyfeleim megbíznak bennem, és látják a lelkiismeretes munkavégzésemet is. Szinte mindig újra felkeresnek a régi ügyfeleim új fotózással kapcsolatosan, és szívesen ajánlanak tovább ismeretségi köreikben.

Szóval ne habozz, hanem inkább hívj fel (+3630/370-4370), vagy írj nekem egy üzenetet (fedelin.adam@gmail.com), esetleg a Facebookon vagy az Instagram-on írj nekem. Ha nem sikerült meggyőznöm téged ebben a rövid cikkben, kérlek nézd át a weboldalamat, hátha a referenciamunkáim, vagy valami más esetleg mégis felkelti kellően az érdeklődésedet, hogy megismerkedj velem! További kellemes böngészést kívánok az oldalamon!

UI: Kérlek kövess be az instagramon, vagy nyomj rám egy LIKE-ot a Facebookon!

A kedvenc képeim

Meg szeretném mutatni azokat a képeket, amelyek valamilyen okból kifolyólag a kedvenceimmé váltak. Van közöttük régi és új is. Van amelyik amiatt vált az egyik kedvencemmé, mert jobb lett, mint amire számítottam, és van olyan mely azért, mert olyan emlékeket idéz fel bennem, melyekre jó visszagondolni…, mindenesetre pár mondatban összefoglalom, hogy miért tartom különlegesnek ezt a pár fotót.

Ez a kép az első fotóim között szerepelt. Teljesen véletlenül pont a legjobb időpontba “lőttem”, ami azt jelenti, hogy naplemente után készítettem, pont még mikor kellően világos van (ezt egyébként “kék órának” nevezik). Nekem hihetetlenül tetszik a színvilága, a hangulata és még a “modell” is (nem azért mert én volnék, hanem mert szerintem pont jól helyezkedtem, és tetszik a tartásom is.) A képet egyébként időzítővel készítettem, a fényképezőgép pedig egy állványon volt. Fontos megjegyeznem, hogy ez a kép JPEG formátumban készült, alap objektívvel, kezdő fényképezőgéppel! Amiket máskép csinálnék a mai tudásommal: több helyet hagytam volna a kocsi orránál és a hátánál, túlságosan a kép szélein helyezkednek el az autó végei, így ez nekem picit ront a fotón. A kereket utólag lehet, hogy retusálhattam volna, hogy ne legyen ennyire koszos, valamint a fehér foltokat az aszfalton szintén eltüntethettem volna.

Ezt a képet 2019 nyarán készítettem egy jegyesfotózás alkalmával. Ajánlottak egy fiatal párnak engem, és végül azért rám esett a választásuk a sok ajánlás közül, mert én voltam számukra a legszimpatikusabb, utólag azt mondták, nem bánták meg, hogy mellettem döntöttek. Ez a kép a fotózás vége felé készült és több okból tetszik nekem nagyon. Az első a színvilága. Amikor esküvőfotósok munkáit néztem, mindig annyira tetszettek azok a fotók, amelyek hasonló hangulatú színekkel készültek, nem véletlen, hogy picit ezt próbáltam másolni. A másik ok, ami miatt nagyon tetszik, az pedig maga a kompozíciója. Egyszerűen minden a megfelelő helyen van, a háttér nagyon szépen mosódik el, a csók pont jó részen helyezkedik el, és nagyon tetszik az is, hogy az objektív milyen szépen “leválasztja” a két kezet a háttértől. Szerintem az egyik legjobban készült képem között szerepel el ez a jegyesfotó.

Talán a legelső olyan fotózásomon készült ez a fotó, ahol babás családot kaptam lencsevégre, és nem rokonok. Egy kedves ismerős házaspár kért meg engem, hogy készítsek róluk pár fotót a kisbabájukkal közösen. Ez a kép a családi fotózás vége felé készült. Nem ez lett a legjobb fotó, amit akkor készítettem, de valahogy nekem a kedvencem lett. Talán 2 oka van, ami miatt nagyon megszerettem ezt a fotót: 1.) A kép hangulata 2.) a kép egy gyakori, spontán pillanatot idéz, mely a szeretetet és a törődést szimbolizálja. Többi képet erről a baba fotózásról az újszülőtt fotózás menü alatt találsz, vagy a referencia fotóknál.

Ez az egyik legfrissebb fotóm. Éppen egy meccset néz a naplementében ez a fiatal család (ötletem sincs, hogy milyen meccs volt, azt hiszem egy frizbit kergettek, de nem hallottam még ilyen sportról). Ez egy teljesen spontán ötlet volt, mert a fotózás alatt a kisbaba elaludt és így hagytuk pihenni, míg én őket körbefotóztam. Ez lett az eredmény. A háttérben a személyek zavarók lehetnek, előfordulhat, hogy utólag retusálhattam volna, de nekem így is az egyik kedvencem lett a családi fotó. Imádtam ezt a kültéri fotózást.

A szüleim, a feleségem, és az öcsém. Kierőszakoltam, hogy legyen végre üzleties képe mindenkinek a családból, ha már van fotósunk. végül mindenkiről készítettem üzleti fotót, szóval már az egész Fedelin család rendelkezik üzleties portré fotóval. Sok kép készült, ez a 3 a kedvencem, de a honlapon sokat találhattok még belőlük. A studió fotózást amúgy azért szeretem, mert a fényeket te állíthatod be, és nem kell mindig keresni vagy várni a tökéletes helyre és időre, valamint nem kell folyton mászkálni, és állítgatni a gépedet, amint megvan a megfelelő beállítás, neked már csak a kattintgatással kell foglalkoznod. Studió fotózás érdekelne? Kattints ide.

Ez a kép hihetetlenül tetszik nekem. Sokat kellett korrekcióznom a színeket és retusálnom hibákat a falba, stb., de szerintem jól sikerült. Nekem a mai napig a kedvenc referencia fotóm termékfotó kategóriában.

Még a Nikon d3300-as gépemmel és a Nikkor 50 mm-es objektívemmel és egy nagyon alap mikrosat vakuval készítettem ezt a babafotót. A fürdőkádunkon álltam, amely egyébként tetőtérben helyezkedik el, így nagyon kényelmetlenül fértem el. A Nikkor 50mm-es objektív egy fullframe lencse, míg a D3300-as egy aps-c szenzoros kamera, így egy 75 mm-es lencsének felelt meg az objektívem – ez nagyon szűk volt – de nekem tetszik a végeredmény. Ez volt az első fotóm, amire annó azt mondtam: ezt akár pályázatra is küldhetném. Mai napig szerelmes vagyok ebbe a baba fotóba. (Persze azért is, mert a kisfiam látható rajta! 🙂 )

Photoshop+vaku+jó időzítés. Ez a “legsikeresebb” fotóm. A Nikon az instagram oldalán is megosztotta, ráadásul az egyik legtöbb kedvelést begyűjtő posztjuk volt! Ez a kutya fotó szerintem nagyon jó lett, a kutyákkal és a gyerekekkel a legnehezebb az, hogy elkapd a jó pillanatot, mert nem nagyon van 1 nyugodt másodpercük sem. Ráadásul Ő nem is egy higgadt vérmérséklet, de jutalomfalattal képes voltam némileg befolyásolni a viselkedését! 🙂 Amúgy Ő Dante a menhelyről mentett kiskutyánk.

Szintén egy nagyon “ismert” fotóm. Szerintem jól elkaptam a tekintetet, jól állítottam be a rekeszt is. A fontos részek szép élesek, a fények szintén jók lettek. Amit utólag máshogy csináltam volna: megnéztem volna a modellem haját, mert pár hajszál belelógott a szemébe, amit utólag kellett kiszednem, de sajnos azért nem lett teljesen hibátlan, csak 95%-os 🙂

Miközben a fotóimat nézegettem a családi fotózásokról, kismama fotózásokról és a többi fotózásról rengeteg kép volt, amit meg szerettem volna osztani, de úgy éreztem, hogy már túl sok lenne. Úgyhogy szerintem a jövőben ismét készítek majd hasonló összeállítást, viszont talán jobban belemegyek majd a részletekbe. Köszönöm, hogyha elolvastad!